Tidningarna skriver....

 

      

  

      Gävle Dagblad augusti 2010

 

Sedan 90-talet har Vårviks dansbana stått oanvänd. I kväll ska det dansas på den igen.  Foto: Fredrik Johansson
 
Sedan 90-talet har Vårviks dansbana stått oanvänd. I kväll ska det dansas på den igen. Foto: Fredrik Johansson
Fotograf:
Fredrik Johansson

Vårvik bjuder upp till dans igen

Efter många år i träda ska Vårviks dansbana leva upp igen. I kväll arrangeras den första av två danser i sommar.

Relaterat

Artikelbilder

 Therese Christiansson ska dansa på Vårviks dansbana igen.

Therese Christiansson ska dansa på Vårviks dansbana igen.Fotograf: Fredrik Johansson

– Vi började tänka i de här banorna redan förra sommaren, men då hann vi aldrig genomföra det. Det vi tänkte var att det inte fanns några utomhusdanser på den här sidan av stan, säger Therese Christiansson som är en av initiativtagarna.

När dansbandskulturen blomstrade som mest på 70- och 80-talet var det ofta danser på Vårviks dansbana, men sedan upphörde de och har med en comeback på 90-talet legat i träda sedan dess. För längre sedan var Vårvik ett givet stopp på många av de största dansbandens turnéer och på 90-talet spelade bland andra Arvingarna där.

– Jag har varit här och dansat många gånger när jag var yngre. Eftersom det inte går några bussar hit så cyklade de flesta från Bomhus och stannade för vätskepauser längs vägen, säger Therese Christiansson.

För musiken i kväll står dansbanden Flashbackbandet och Moonwalkers och trubadurerna Stefan & Thomas som spelar i puben.

Om tre veckor, den 14 augusti, blir det en dans med kräfttema. Då kommer publiken kunna köpa en kräfttallrik och dansa till Blondy och Nickez.

– Jag har märkt av ett intresse bland Bomhusborna så det borde kunna fungera. Det man är lite orolig för är förstås vädret, men det är bara att hoppas på det bästa. Vi testar med två danser den här sommaren och går det bra så kanske det blir fler nästa år.

När det gäller miljön så konstaterar man snabbt att utsikten från Vårviks dansbana är svårslagen. Belägen uppe på en klippa har man utsikt över viken och en bra bit bort längs kusten.

Några av Thereses starkaste minnen från danserna i Vårvik är också visuella.

– Jag minns väl hur mysigt det var med kulörta lyktor och lamporna på båtarna som lade till här nedanför. Det är den känslan vi är ute efter. Lite enklare former. Att gå på utedans är ju något helt annat än att dansa inne på en krog i stan, säger hon.